Kapat
İleri Alaşımlar Üretim Merkezi
 
İleri Alaşımlar Üretim Merkezi

İleri Alaşımlar Üretim Merkezi Orta Anadolu Kalkınma Ajansı’nın aracılığıyla ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının Cazibe Merkezleri Destekleme Programı kapsamında kurulmuştur.

2020 yılında imzalanan protokolün ardından kurulum çalışmalarına hızla başlanmış ve bu çalışmaların tamamlanmasıyla birlikte Mart 2022’de faaliyete başlamıştır.

İleri Alaşımlar Üretim Merkezi
 
İleri alaşımlar üretim merkezimiz önemli Ar-Ge faaliyetlere imza atarken aynı anda öğrencilerimize uygulamalı eğitim şansı da sunmaktadır.

Vakum İndüksiyon Ergitme
 
25 Kg kapasiteli ve yüksek vakum seviyesinde çalışabilmektedir.

Yüksek katma değerli alaşımların ergitme/dökümüne imkan sağlamaktadır.

Hassas döküm ve ingot üretimi yapılabilmektedir.

Gaz Atomizasyon
 
Ergitme kapasitesi 25 kg’dır.

Sistem ergitme işleminde vakum ortamı gerektiren malzemelerden/alaşımlardan toz üretimine elverişlidir.

Bu tozlar daha sonra 3D yazıcıda eklemeli imalat yöntemiyle çeşitli parçaların üretiminde kullanılıyor. Bu üç birim, entegre bir üretimin parçası olmanın yanı sıra, kendi ürünlerini de doğrudan piyasaya sürebilmektedirler.

SLM Metal Yazıcı
 
SLM (Seçici Lazer Ergitme) sisteminde; tasarımın bir katmanı lazer ile eritilir ve üzerine yeni bir katman toz ilave edilerek sıradaki katman eritilerek eklenir.

Kullanılan katman kalınlığı genellikle 20-50 µm aralığındadır ve üretim kalitesi olarak rakip metal eklemeli imalat teknolojilerinden üstündür.

Bizim cihazımızda 500 W’a kadar güç kapasitesi bulunmakla birlikte üretim tablasının çapı 130 mm’dir.

Tamamlanan ve Yürütülen Projeler
 
Tamamlanan ve Yürütülen Projeler

• «TÜBİTAK SAYEM» Gaz Atomizasyon Yöntemi ile Üretilmiş Co-Cr Alaşım Tozu Kullanarak Karmaşık Geometrideki Motor Parçasının Seçici Lazer Ergitme Eklemeli İmalat Metoduyla Üretimi. (Sözleşme Aşamasında)
• «TÜBİTAK 3501» Hibrit Atomizasyon Yöntemiyle Küresel Tungsten Tozu Üretim Şartlarının Nümerik ve Deneysel Araştırılması. Proje No: “122M684” (Yürütme Aşamasında)
•«TÜBİTAK 3501» Eklemeli imalat ile üretilen AlSi10Mg kafes yapıların balistik performansının incelenmesi. Proje No: “221M604” (Yürütme Aşamasında)
• «BAP» Farklı Co-Cr Metal Tozlarının Eklemeli İmalat ile Üretilmiş Dental Kronların Mekanik Özellikleri Üzerine Etkisi. Proje No: “2022-GENL-Müh-0004”” (Yürütme Aşamasında)
• «BAP» Seçici Lazer Ergitme ile Üretimde Katmanlar Arası Sürenin Co-Cr Alaşımı Mikroyapısı ve Mekanik Özellikleri Üzerine Etkisi. Proje No: “2022-HDP-Mühe-0001”” (Yürütme Aşamasında)
Hızlı Katılaştırma
 
Hızlı Katılaşma Laboratuvarı

Bilindiği gibi hızlı katılaştırma işlemi sıvı metalin yaklaşık 106 °C/s hızla soğumasını sağlamaktadır. Aşağıdaki resimde görüldüğü gibi hızla dönen bir bakır disk üzerine sıvı metalin püskürtülesi ile katılaşma prosesi olağan üstü hızlarda gerçekleşmektedir. Bu sayede atomların kristal bir yapı oluşturacak zamanı bulamadan amorf bir formda katılaşabilir.

Amorf metallere metalik cam olarak adlandırılır ve bu metalik camlar sıra dışı özellikleri ile karakterize edilir. Ayrıca kızlı katılaştırma işlemi ile katı çözünürlük sınırları genişletilerek çok daha yeni alaşımların oluşturulması mümkün olmaktadır.

Hızlı Katılaştırma
 
Bu alaşımların sahip olduğu üstün korozyon, mekanik ve bazı fiziksel özellikleri muadillerine göre çok daha üstün olabilmektedir. Örneğin hızlı katılaştırılmış Alüminyum alaşımlarının mekanik özellikleri pirometalürjik ingotlara göre iki kat daha yüksektir.

Tüm bu anlatılan hızlı katılaştırma işlemi laboratuvarımız bünyesinde bulunan ve VİEMS olarak adlandırdığımız Vakum İndüksiyon Ergitme ve Eriyik Eğirme cihazında yapılmaktadır.

Mevcut bu laboratuvarımızda NdFeB esaslı mıknatısların, yüksek dayanımlı Al alaşımlarının, Fe-Ni alaşımlarının ve soft manyetik malzemelerin üretim ve geliştirilmesi yapılmaktadır.

Hızlı Katılaştırma
 
İleriye dönük daha güçlü mıknatıs özellikleri sergileyen anizotropik NdFeB mıknatısların geliştirilmesi, elektromanyetik kalkanlaması daha iyi soft manyetik malzemelerin geliştirilmesi ve yüksek dayanım düşük termal genleşme sunan alaşımların geliştirilmesi yapılacaktır.

Tamamlanan ve Yürütülen Projeler
 
Tamamlanan ve Yürütülen Projeler

• «TÜBİTAK» İçten Yanmalı Motorlu Taşıtlar İçin Yakıt Verimliliğini Arttırıcı Ve Yenilikçi Teknolojilerin Geliştirilmesi. Proje No: “216M252” (Sonuç Raporu Yazıldı)
• «BAP» Nadir Toprak Esaslı Sert Manyetik Şeritlerin Üretimi. Proje No: “2020-TDP-Mühe-0001” (Sonuç Raporu Yazıldı)
• «BAP» Eriyik Eğirme Tekniğinde Tırtıklı /Desenli Disk Kullanarak Hızlı Katılaştırılmış
• Süper Alüminyum Alaşımların Üretilmesi. Proje No: “2021-GENL-Müh-0005” (Yürütme Aşamasında

 


google maps embedded map