Elektrik Elektronik Lab. I
 
Elektrik Elektronik Laboratuvarı I

Elektrik-Elektronik Mühendisliği Laboratuvarı, Elektrik-Elektronik Mühendisliği lisans öğrencilerinin Devre Analizi-1, Devre Analizi-2, Elektronik-1, Elektronik-2 gibi derslerinin uygulamalarında kullanılmak üzere kurulmuştur. Bu derslerin yanı sıra öğrencilerimiz modül uygulamaları da bu laboratuvarda yapmaktadırlar.

Ayrıca, proje çalışmaları için de laboratuvar kullanılmaktadır. Elektrik-Elektronik Mühendisliği Lab-1’de 12 adet Osiloskop, 12 adet DC Güç Kaynağı, 6 adet istasyonlu havya, 12 adet sinyal generatörü ve elektronik devre kurulumu için gereken elektronik komponentler bulunmaktadır.

Elektrik Elektronik Lab. II
 
Elektrik Elektronik Laboratuvarı II

Elektrik-Elektronik Mühendisliği Lab-2 laboratuvarı Elektrik-Elektronik Mühendisliği lisans öğrencilerinin, Mikroişlemciler, Elektrik Makinaları, Güç Elektroniği, Elektromekanik Enerji Dönüşümleri, Programlanabilir Lojik Kontrolörler, Güç Sistemleri, Yenilenebilir Enerji gibi derslerinin uygulamalarında kullanılmak üzere kurulmuştur.

Bu derslerin yanı sıra öğrencilerimiz modül uygulamaları da bu laboratuvarda yapmaktadırlar. Ayrıca, proje çalışmaları için de laboratuvar kullanılmaktadır.

Bilgisayar Mühendisliği Lab. I
 
Bilgisayar Mühendisliği Laboratuvarı I

Laboratuvarımız, genel amaçlı bilgisayar laboratuvarı olup, üniversitemizde yer alan diğer fakülte ve bölümlerin de kullanımına açıktır.

Programlama, web tabanlı geliştirmeler, temel bilgisayar uygulamaları için kullanılabilir şekilde günümüz teknolojisi ile donatılmış olup; projeksiyon cihazı ve 22 adet bilgisayar mevcuttur.

Laboratuvarda önlisans, lisans ve lisansüstü öğrencilerin Ar-Ge, proje ve tez çalışmaları yürütebilmeleri desteklenecek ve teşvik edilecektir.

Bilgisayar Mühendisliği Lab. II
 
Bilgisayar Mühendisliği Laboratuvarı II

Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü lisans öğrencilerine yönelik bilgisayar dersleri uygulamalarının gerçekleştirilmesi için kullanılmaktadır.

Bilgisayar Mühendisliği Bölümü lisansüstü öğrencilerine de tez çalışmaları ve araştırma projeleri kapsamında kullanabileceği çalışma ortamı sağlanmaktadır.

Laboratuvarda yüksek kapasiteli donanımsal özelliklere ve son teknoloji yazılımlara sahip 28 adet bilgisayar ve 1 adet akıllı tahta bulunmaktadır.

Ağ ve Siber Güvenlik Lab.
 
Ağ ve Siber Güvenlik Laboratuvarı

Bölümümüz müfredatında yer alan Veri İletişimi ve Bilgisayar Ağları, Bilgi Güvenliği, Ağ yönetimi gibi derslerde ve diğer fakültelerin müfredatlarında yer alan derslerin uygulanmasında faydalanılacaktır.

Öğrencilerimize modern kriptografi algoritmaları, etik hackleme teknikleri ve ağ güvenliği gibi güncel bilgi ve tekniklerin sağlanması amaçlanmaktadır.

Aynı zamanda kod analizi, kötü amaçlı yazılım analizi, saldırı tespit sistemleri, saldırı engelleme sistemleri, veri güvenliğinde blok zincir tekniklerinin kullanılması ve kriptografi teknikleri gibi konularda bilimsel araştırma yapılması hedeflenmektedir.

Metaverse ve Big Data Lab.
 
Metaverse ve Big Data Laboratuvarı

İşlemci, bellek ve grafik kartları açısından güçlü makineler üzerinde Metaverse kapsamında Unreal Engine Oyun Motoru, VR/AR, Doğal Dil İşleme, Yapay Zeka, Blok Zinciri ve Web 3.0 konularında; Büyük Veri kapsamında ise Veri Madenciliği ve Dağıtık Sistemler konularında lisans ve lisansüstü seviyelerde eğitim verilmesi, bu konularda Ar-Ge yapılması, proje ve tez geliştirilmesi hedeflenmektedir.

İleri Seramikler Araştırma Lab.
 
İleri Seramikler Araştırma ve Geliştirme Laboratuvarı

Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi, İleri seramikler Araştırma ve Geliştirme Laboratuvarımız, Metalürji ve Malzeme Mühendisliği bünyesinde 2021 yılında kurulmuştur. Laboratuvarda başta Al2O3 esaslı seramik kompozit zırh malzemelerin geliştirilmesi olmak üzere farklı seramik malzemeler üzerine de ar-ge çalışmaları yürütülmektedir.

Laboratuvarımızda şu anda 1’i Tübitak 1’i BAP olmak üzere 2 adet proje devam etmektedir. Ayrıca lisansüstü öğrencilerden oluşan bir araştırma grubumuz da bulunmaktadır.

Aynı zamanda Türkiye’de bir ilk olan stereolithografi temelli ileri seramik eklemeli imalat cihazı da laboratuvarımızda bulunmaktadır. Cihaz geleneksel yöntemlerle üretilemeyecek kadar karmaşık şekle sahip ürünlerin üretimine imkân vermektedir.

Bu cihaz ile başta savunma sanayi olmak üzere, biyomedikal implantlardan elektriksel uygulamalara ve daha birçok sektöre hitap edecek şekilde seramik ürün üretimi gerçekleştirilmektedir.

İnce Film Güneş Pilleri Geliştirme Lab.
 
İnce Film Güneş Pilleri Geliştirme Laboratuvarı

Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği bölümü bünyesinde 2020 yılında İnce Film Güneş Pilleri Geliştirme Laboratuvarı kurulmuştur. Güneş pilleri, güneş enerjisini elektrik enerjisine dönüştüren sistemlerdir ve genellikle P ve N-tipi yarı iletkenlerden oluşurlar.

Bu laboratuvarın amacı, öğretim üyeleri, araştırma görevlileri ve lisansüstü öğrencilerin yararlanabileceği bir ortam sunarak ince film güneş pilleri üzerine araştırmalar yapmaktır. Laboratuvarın öncelikli çalışma alanı Cu2ZnSnS4 (CZTS) ince film güneş pillerinin geliştirilmesidir.

Bununla birlikte, son yıllarda popüler olan perovskit gibi yeni nesil güneş hücreleri üzerinde de çalışılmaktadır. Yarı iletken ince film geliştirme çalışmaları elektrokimyasal, sol-gel ve daldırma kaplama gibi yöntemler kullanılarak gerçekleştirilmektedir.

İleri Alaşımlar Üretim Merkezi
 
İleri Alaşımlar Üretim Merkezi

Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi bünyesinde bulunan ileri Alaşımlar Üretim Merkezimiz yarı endüstriyel, alaşım geliştirmeden parça üretimine uzayan entegre bir tesistir.

Merkezimizde 25 kg kapasiteli Vakum İndüksiyon Ocağı, 25 kg kapasiteli gaz atomizasyon kulesi ve bir de 3D metal yazıcı bulunmaktadır. Vakum İndüksiyon Ocağında üretilen külçe alaşımlar gaz atomizasyon kulesinde toz haline getirilir.

Bu tozlar daha sonra 3D yazıcıda eklemeli imalat yöntemiyle çeşitli parçaların üretiminde kullanılıyor. Bu üç birim, entegre bir üretimin parçası olmanın yanı sıra, kendi ürünlerini de doğrudan piyasaya sürebilmektedirler.

İleri alaşımlar üretim merkezimiz önemli Ar-Ge faaliyetlere imza atarken aynı anda öğrencilerimize uygulamalı eğitim şansı da sunmaktadır.

Enerji Sistemleri ve Mekanik Lab.
 
Enerji Sistemleri ve Mekanik Laboratuvarı

Laboratuvarda doğa kanunlarının sağladığı enerji üretim, dönüşüm, transfer mekanizmaları, termodinamik yasaların mekanizması, ısı transfer yöntemleri, soğutma yöntemleri, akışkanların bulundukları akış alanlarıyla etkileşimleri sonucunda oluşan enerji kayıpları, havacılık motorlarını etkileyen parametreler, yenilenebilir enerji yöntemleri incelenir.

DENEYLER

• Soğutma cihazlarının etkileyen değişkenlerin (yoğuşturucu tipi, sıkıştırma oranı vb.) enerji tasarrufu ve verimliliğe etkisi deneyleri.
• Bir jet motorunda yakıt tipinin güç üretimine etkisi deneyleri.
• Akış alanını oluşturan yapıların neden olduğu basınç ve enerji kayıplarının incelenmesi deneyi.
• Solar hücre malzemesinin, Işık gücü ve açısının güneş enerjisi ile üretilen elektrik enerjisi miktarına etkisinin incelenmesi deneyleri.
Manyetik Levitasyon ve Kontrol Lab.
 
Manyetik Levitasyon ve Kontrol Laboratuvarı

Makine Mühendisliği Bölümü altında yer alan Manyetik Levitasyon ve Kontrol Laboratuvarında, kontrol sistemleri ve robotik konularında uygulamalı ve teorik araştırma/öğretim yapılmaktadır.

Laboratuvarda yürütülen çalışmalar ülkemizin önde gelen üniversitelerin farklı bölümleri ile ortaklaşa yürütülmektedir.

Ana araştırma alanımız dinamik sistemlerin modellenmesi ve simülasyonunun yanı sıra elektromekanik sistemlerin doğrusal olmayan kontrolüdür.

Laboratuvarda genel hatları ile dinamik sistemlerin modellenmesi, simülasyonu ve kontrolü çalışmaları gerçekleştirilmektedir.

Yapısal sistemlerin yarı aktif ve aktif kontrol çalışmalarının yapılması ve taşıt süspansiyon sistemlerinin yarı aktif kontrol çalışmaları da yürütülmektedir.

Ayrıca süperiletken manyetik levitasyon uygulamaları ve kriyojenik kriyostat tasarımı/imalatı yürütülen çalışmalar arasında yer almaktadır.

• Taşıt süspansiyon sisteminin MR damper ile yarı aktif kontrolü
• Yapısal kiriş sistemlerinin modellenmesi ve kontrolü
• Süperiletken MAGLEV taşıt simülatörü
• Süperiletken kriyostat tasarımı ve imalatı uygulamaları gerçekleştirilmektedir.
Kimya Mühendisliği Laboratuvarı I
 
Kimya Mühendisliği Laboratuvarı I

Kimya Mühendisliği Laboratuvarı I bünyesinde polimer teknolojisi, lityum iyon pil üretimi, pil test istasyonu, yüzey çalışmaları ve yüzey termodinamiği çalışmalarının yapılabileceği alt yapı bulunmaktadır. Laboratuvardan bu alanda çalışan öğretim üyeleri, araştırma görevlileri ve lisansüstü öğrenciler yararlanmaktadır. Laboratuvarımızda Li-iyon piller ve süperkapasitörler için katot aktif malzemesi sentezleri yapılarak geliştirilmekte ve geliştirilen katot aktif malzemeler ile farklı sıcaklıklarda Li-iyon pillerin elektrokimyasal performans testleri yapılmaktadır.

Bunun yanında çalışmalarımız kapsamında süperhidrofob yüzeyler için malzeme geliştirme, bu yüzeylerin üretimi yapıldıktan sonra temas açısı ölçüm cihazıyla su itme özelliklerinin değerlendirilmesi yapılmaktadır. Bu alanda yeterli malzemeler üretildikten sonra malzemeler denizcilik, otomotiv, havacılık endüstrisinde ve daha birçok yerde kullanılmaktadır.

Kimya Mühendisliği Laboratuvarı 1 bünyesinde aşağıda verilen cihazlar yer almaktadır:
• Glove Box
• Li-iyon hücre kapatma cihazı
• Li-iyon elektrot kesme cihazı
• Batarya test sistemi (8 kanallı, 0,1 mA)
• Batarya test sistemi (8 kanallı, 12 A)
• Isıtıcılı manyetik karıştırıcı
• Döner evaporatör
• Temas açısı ölçüm cihazı
• Etüv
• Ultraviyole lamba
Kimya Mühendisliği Laboratuvarı II
 
Kimya Mühendisliği Laboratuvarı II

Kimya Mühendisliği Laboratuvarı II bünyesinde polimer teknolojisi, yarı iletken malzeme sentezi, kaplama işlemleri, yüzey işlemleri, reaksiyon kinetiği, ayırma işlemleri ve nanofiber üretim çalışmalarının yapılabileceği alt yapı bulunmaktadır. Laboratuvardan bu alanda çalışan öğretim üyeleri, araştırma görevlileri ve lisansüstü öğrenciler yararlanmaktadır. Çalışmalarımız kapsamında iletken polimerlerin çözünürlüğü, zırh malzemesi olarak kullanılan karbon nanofiberlerin sürdürülebilir bir şekilde üretimi ve polimerik termoelektrik malzemelerin üretimi gerçekleştirilmektedir.

Kimya Mühendisliği Laboratuvarı 2 bünyesinde aşağıda verilen cihazlar yer almaktadır:
• Elektro spin kaplama cihazı
• Daldırma kaplama cihazı
• Mekanik karıştırma cihazı
• Vakumlu etüv
• Isıtıcılı manyetik karıştırıcı
• Çeker ocak
• Hassas terazi
• Döner evaporatör
• Ultrasonik su banyosu
Optik Araştırma Laboratuvarı
 
Laboratuvarımızda farklı dalga boyu ve güçte laser sistemleri, opto-mekanik sistemler ve fiber işleme altyapısı mevcuttur. Bu kapsamda laboratuvarımızda çalışılan konular aşağıdaki gibidir:

Lazer Sistemleri
• Lazerle malzeme işleme (yüzey işleme, kesim, eritme, desenleme, litografi)
• Biyomedikal ve tarım alanlarında lazer uygulamaları
• Lazerler ve sensör uygulamaları
• Lazer destekli mikro ve nano fabrikasyon yöntemleri

Optik Sistemler
• Optik tasarım, modelleme ve simülasyon
• Optik test ve ölçüm teknikleri
• Adaptif ve difraktif optik

Fiber Optik Sensörler
• Noktasal, yarı ve tam dağıtılmış fiber optik sensörler
• FBG & SPR fiber optik sensörler
• Tümleşik optik ve fotonik sensörler

Diğer Çalışmalar
• Elektro-optik malzeme ve bileşenler
• Kızılötesi teknolojiler
• Görüntüleme ve optik metroloji
• Holografi ve görüntü işleme
• Plazmonik ve opto-akışkanlar

google maps embedded map